Je bent hier: Home Teams Heren 1 Wedstrijdverslagen Red Giants houdt kans levend

Red Giants houdt kans levend

Meppel - Red Giants hield zaterdag de kans levend om de play offs te bereiken. In eigen huis was het de nummer 10 Black Eagles uit Rosmalen met 80-76 de baas. Een zoneverdediging en good old Rein van der Kamp moesten eraan te pas komen om de thuisploeg over de streep te helpen.

Zonder coach Patrick Koning, die twee wedstrijden schorsing uitzit, en Wessel de Vries kende Red Giants een slechte start tegen het snelle Black Eagles. In no time hadden de gasten er drie driepunters ingegooid, vier aanvallende rebounds gepakt en met 4-13 de leiding genomen.

Coach Edwin Reijenga besloot al vroeg gelegenheidsinvaller Rein van der Kamp binnen de lijnen te brengen, en dat pakte goed uit. De oud-international verving David Svaikovski. Niet dat de Litouwer slecht speelde, maar hij bracht niet de rust en het overzicht die Van der Kamp wel kon leveren.

Het nieuwe bestuurslid technische commissie doet het op routine, getuige de nul trainingsuren de afgelopen vier maanden. Van de Kamp: ‘Ik moet van mezelf nodig weer actief sporten. Ik ben domweg te druk geweest, maar het wordt hoog tijd.’

Plezier had hij, vooral omdat het best prima liep. In de samenwerking met Rikus ten Napel zeker. Maar dat de aandacht na de wedstrijd weer naar hem uit moest gaan, dat hoefde niet zo nodig. ‘Ik besef dat als ik in het veld sta, een ander er niét in staat. En die ander heeft wél getraind. Ook daarom moet dit een uitzondering zijn.’

Er leek iets van een ommezwaai in het spel van Red Giants te zien toen Van der Kamp zich warm had gespeeld. Er kwam meer lijn en beweging in de aanval. Bas Rozendaal en Rikus te Napel konden daardoor hun scorende rol beter oppakken. Na het eerste kwart leek het lek al bijna boven (18-22).

Om het aanvalsrebounden van Black Eagles te bezweren, dook Red Giants het tweede kwart in een zone. Dat loste het probleem op, maar gaf de gasten wel ruimte om te blijven driepunteren. Red Giants concentreerde zich daarbij soms op de verkeerde man. Nog vier ‘bommetjes’ vielen er in de eerste helft. En daardoor bleef de wedstrijd in evenwicht (41-42 met rust).

Een kleine terugval na rust bracht Black Eagles op 45-49. Red Giants herstelde zich van enkele missers, en ook de derde fout van Ten Napel bleek geen probleem. De acht punten van Gerben de Vries in deze fase kwamen goed van pas. Het publiek liet zich horen en Red Giants eindigde het derde kwart met 61-55.

De Meppelers gingen het vierde kwart door, met weer Rikus te Napel voorop. De 35-jarige heeft aan kracht nog niet ingeboet, getuige de 34 punten die de Urker liet aantekenen. Het merendeel van de scores verzamelde de power forward door drives naar de basket. De gasten uit Rosmalen probeerden er van alles aan te doen, maar konden Ten Napel nauwelijks stoppen.

Black Eagles kon toch nog terugkomen door foutjes in de Meppeler defensie. Op drie minuten voor tijd stond het ineens 70-69. De driepunter van een vrijstaande Enzo Swart, aangepasst door Van der Kamp, kwam goed van pas. Het was Swarts eerste, na zes pogingen. De spelverdeler is al weken van de leg. Zijn eerste drie pogingen haalden niet eens de ring. Terwijl op trainen de ballen er wél in vliegen.

Een schot van Rozendaal na een goede aanval bracht de stand op 75-71, waarna de gasten zelf hun laatste kansje om zeep hielpen door twee technische fouten te halen. Swart benutte de vrije worpen. Wie anders dan Ten Napel zette de eindstand op het bord.

Red Giants deed met de winst goede zaken: BV Groningen en Groene Uilen verloren, zodat Red Giants met deze beide teams uit Groningen gelijkstaat op de vierde plaats. De nummer drie staat zes punten los. Vermoedelijk zullen de drie genoemde ploegen dus strijden voor het vierde play-offticket. Met nog zeven wedstrijden te gaan zal het nog weken spannend blijven.

Bron: Meppeler Courant Anne Maarten Bruins